07 april, 2006

Zeeschilderijen van Jan Cremer





In het moderne gebouw waar Het Groninger Museum is gevestigd is deze zomer een tentoonstelling met schilderijen van Jan Cremer.
De tentoonstelling bestaat uit 20 recente, monumentale zeeschilderingen en het werk Noordzee, dat twintig jaar geleden werd getoond in het Groninger Museum in de tentoonstelling Drieluik Schiermonnikoog.

Toelichting op de museumsite:
De serie olieverven is ontstaan in de periode 2003-2005. Het is voor het eerst dat Cremer zich zo door het thema zee weer in beslag laat nemen. Het onderwerp sluit aan bij het artistieke temperament van de kunstenaar en zijn natuurlijke hang naar vrijheid. In zijn zeegezichten laat Jan Cremer de schilderskwast en schildersmes met brede gebaren over het doek gaan.

In de zeeserie grijpt Cremer terug op een oerthema dat in de poëzie, literatuur en schilderkunst een eeuwenlange traditie kent en omgeven is van dromen, sentimenten en angsten. Cremers zeeën nodigen niet zo zeer uit tot mijmeren over leven, dood, eindigheid en oneindigheid, maar laten de gebalde krachten van natuur en schilderkunst ervaren. De schilder kan de zon laten schitteren in kleuren rood, geel, oker en blauw. Hij kan een storm oproepen met woeste gebaren van kwast, paletmes en centimeters dikke verf op doek. De schilderingen van kalme en ontembare azuurblauwe en kleurlaaiende zeeën zijn registraties van waarnemingen, maar verbeelden tegelijkertijd de gesteldheden van zijn persoonlijk gemoed. Ze staan dan ook in de traditie van de abstract-expressionistische schilderkunst die in de jaren vijftig in Nederland mede door hem werd ingezet en aangevoerd.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

hallo!
wat een mooie site is dit!
ik heb het werk nog niet gezien van jan cremer, zit een beetje uit de buurt, ik woon in ijmuiden.
ik werk ook met zee en water als thema in mijn abstracte schilderijen. mocht je meer willen zien kan je mijn site bezoeken.
succes met deze site! alex

08 september, 2006 10:40  

Een reactie posten

<< Home