05 oktober, 2005

Illuminada - Lichtproject in Scheveningen



Op de boulevard van Scheveningen zal van 10 tot en met 30 november 2005 een lichtproject plaatsvinden. De totale openbare ruimte van het strand, de Pier en de omgeving van het Kurhaus worden omgetoverd tot een podium. In dit inmense theater van water, zand, steen en lucht komt het lichtfestival ILLUMINADA, de kleur van Scheveningen, tot leven.

Acht stalen torens van tien meter hoog dragen ieder een vracht aan apparatuur. Hiermee wordt door middel van licht en projectie een nieuw landschap gecreƫerd dat afwisselend nat en droog lijkt. In vloeiende bewegingen vegen grote theaterspots een golf licht over de Pier, het strand, de Boulevard en het Kurhaus.
Computers letten voortdurend op de timing van het licht. Ze laten voldoende ruimte tussen de golven om u kennis te laten maken met de bewoners van de Boulevard en alles wat de zee naar Scheveningen brengt.

Sprookjesachtige personages
Zodra de golf weg is, duikt in geprojecteerde beelden een volkje op dat verdacht veel lijkt op de Scheveningse bevolking. Strandjutters, zeelieden, operazangers en andere sprookjesachtige personages komen tevoorschijn. Ze brengen zingend hun vis aan de man, staan op de uitkijk naar schepen die binnenvaren of zoeken een veilig heenkomen voor de volgende golf. Als de bewoners verdwenen zijn, wordt de Boulevard in bezit genomen door alles dat kan zwemmen. De bezoekers worden omspoeld door vissen, zeemeerminnen en krabben.
Illuminada is een project van de beeldend kunstenaars Harkes/Ten Wolde

Het Lichtfestival Illuminada is in deze periode elke avond te zien tussen 18.00 en 20.00 uur aan de Boulevard Scheveningen tussen Pier en Kurhaus. De toegang is gratis.