25 september, 2005

Kunst in Scheveningen



Dit schitterende beeld is te zien op de boulevard in Scheveningen.
Een monumentaal, bronzen masker van de Pools-Italiaanse beeldhouwer Igor Mitoraj.

Erachter bevind zich een museum met de voor zich sprekende naam "Beelden aan Zee".
... In 1826 bouwde koning Willem I op deze plek een paviljoen, waar zijn wat zwakke echtgenote, koningin Wilhelmina, rust en frisse lucht zou vinden. Rondom dit paviljoen ligt nu BEELDEN AAN ZEE voor de bewoner en bezoeker van Scheveningen, die voor even het vertier van de Boulevard wil ruilen voor stilte en rustige aandacht.
In het zand van het duin schreef architect Wim Quist de vorm. De museale ruimten: zalen, patio's en terassen, vatte hij in twee halve cirkels. Een bolwerk naar de zee, een omarming naar de kunst en naar de bezoeker.
Het museum draait als het ware om het Paviljoen en alles verwijst naar het duin rondom: de uitzichten naar boven en opzij, de kleur van het beton en het graniet.
Er zijn tien expositieplekken, verschillend van vorm en maat, soms ook van sfeer en hoogte: drie zalen, drie patio's, drie terassen en 'n lange gang met nissen.
Het museum roept niet van verre; je moet het zoeken en openbaart dan z'n schoonheid. Als 'n parel aan het strand...

Naast de permanente presentatie van de Scholten-Miltenburg collectie organiseert het museum regelmatig tentoonstellingen van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een bezoek aan dit unieke museum is zeer aan te bevelen.